Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2007 15:46 - Търгове, договори и риск (1/3)
Автор: roads Категория: Технологии   
Прочетен: 2991 Коментари: 0 Гласове:
0



Презентация, която правих пред студенти трети курс специалност ССС в УАСГ, заедно с коментари към слайдовете. Частта за търговете е заимствана от дипломна работа на инж. Георги Семерджиев (МРРБ). Сравнението на рисковете на някои видове строителни договори е взето от обучение на ECV, проведено през 2003 г.

image


image


image


image


image

Понятието организиран пазар в условията на съвременната икономическа практика основно се свързва с прилагането на стандартизирана и формализирана (под формата на писана процедура) технология на сделките, които се реализират и сключват на пазара. Другата съществена характеристика на организирания пазар е, че всички (или болшинството) от участващите в сделки на пазара субекти осъзнато или подчинявайки се наложените правила на организираните пазари, приемат тази формализираните технологии и процедури и проявяват нетърпимост към субектите, които ги нарушават. 

image

Борсовата търговия се счита като най-съвършения съвременен продукт на свободната (идеалната) конкуренция. Съвременните борси са създадени като институции или предприятия и функционират основно на базата на частното или публично право на страната на създаване или опериране. Още от тяхното създаване до практиката на съвременните борсови институции, дейността им се осъществява на основата на използуването преди всичко на ценовите пазарни инструменти. Тяхната основна цел e осигуряването на необходими предпоставки за максимална концентрация на предлагане и търсене на преди всичко еднородни, масови и партидно заменяеми стоки в условията на максимално голям организиран пазар. Дейността на борсовата търговия се осъществява върху почти идеалния механизъм на ценовата конкуренция, при който продавачи и купувачи са поставени при напълно равностойни условия и се борят единствено за оптимизиране на цените на стоките в условия на реално съществуващото съотношение между търсеното и предлагането. Този основополагащ принцип, разбира се, не означава, че реалният механизъм на функциониране на борсовата търговия се саморегулира на чисто пазарни правила. В реални условия борсовата практика показва добре обработена и стриктно прилагана система за регулиране на извършваните операции. Правилата за участие са еднакви и известни за всички участници на базата на борсови правила и устави на различните борсови институции, в които са заложени предпоставки и условия, че тези унифицирани правила ще се спазват задължително от всички. Спектъра на реалните борсови операции е широк и значително по-разнообразен от този на тръжната практика. 

По своята същност този механизъм се основава на предварително формулирана и известна на всички участници състезателна процедура, която има за цел постигане на най-добри търговски условия (цена, обхват и др.) от гледна точка предимно на организаторите на търга чрез хармонизиране на интересите на всички участници в нея. Тази процедура се основава на повече или по-малко открит състезателен способ, позволяващ на участниците в нея известна свобода на поведението в рамките на установените (обикновено писани) правила на процедурата и по време на нейното времетраене при непрекъснат флуктоиращ баланс на интересите на всички участници в нея (организатори и оференти). Установените правила на търга като форма на организиран пазар са задължителни за участниците в него. Всяко тяхно нарушение, дори формално и незначително от гледна точка на субекти извън този пазар води до задължително отстраняване от пазара на тези участници нарушили или неизпълнили правилата на тръжната процедура. 

В качеството си на добре организиран пазар търгът се проявява в своите две добре разграничени разновидности – аукционния търг и търг за привличане на оферти.

image 

Ясна цел - дефинирана като комплекс от желани крайни резултати, достигането на които се осъществява по пътя на поетапно решаване на подзадачи, които следва да бъдат изпълнени в определена последователност и достигане на резултати, които дооформят крайната цел. Цялостният проект е достатъчно комплексен и сложен, поради което отделните етапи изискват сложна координация и последователен контрол по отношение на сроковете, последователността, ресурсната обезпеченост, разходите и изпълнението с оглед постигането на крайната цел;

Жизнен цикъл – подобно на органичните единици и проектите имат жизнен цикъл – идентификация, подготовка, провеждане, подписване на договор;

Взаимозависимости – това са взаимодействия с други проекти, успоредно осъществявани от други организации или инвеститори. Отделно в рамките на един проект се извършва непрекъснато взаимодействие на отделните отдели и департаменти в нея. Това взаимодействие се извършва по предварително регулирани и отработени модели, които водят до по добра координация на дейностите с оглед на оптимално постигане на крайната цел;

Уникалност – всеки един инженерингов проект, дори тези които са в една и съща област носят белези на уникалност, характерна за всеки проект и породена предимно от показателите на търсената крайна цел. Това не позволява изпълнението на тези проекти да се основава на рутинни и предварително разработени модели без да се отчита високата степен на риск, заложена във всеки инженерингов проект, обусловена от неговата уникалност;

Конфликти – изпълнението на един инженерингов проект е много повече низ от различни повече или по-малко предвидими конфликти както между Клиент и оферент/контрактор, така и в рамките на отделните функционални департаменти на фирмите, въвлечени в проекта. Когато към тези конфликти се прибавят и обострените от постоянното напрежение при изпълнението на инженерингови задачи, личностни конфликти (особено между ръководители на процесите или на задачата като цяло), това може да постави на допълнителен голям риск самото изпълнение на инженеринговата дейност и постигане на крайната цел. 

image

Глава 11 от ЗОП определя реда на обжалване на “Всяко решение, действие или бездействие на възложителите в процедура за възлагане на обществена поръчка до сключването на договора или на рамковото споразумение“.

image

Открит търг – този тип търг за привличане на оферти предполага предварителна широко разгласяване от страна на организаторите и за обекта и характера на тръжната процедура. Това обикновено се осъществява чрез публикуване на информация за това в широк кръг обществено достъпни източници – вестници, списания и бюлетини на държавни или браншови институции. По преценка на организаторите тази информация може да бъде разгласявани и в други медии – телевизия, радио, Интернет и др. По принцип в открития тип търг могат да участват всички потенциални оференти, които проявяват желание и инициатива за целта при стриктно спазване на условията, зададени от организаторите на търга.

Закрит търг – този тип търг се организира и провежда без публична гласност от страна на неговите организатори. Това обикновено се постига чрез отправяне на директни покани до всички потенциални според тях оференти по собствена преценка на институцията или фирмата – инициатор на търга. 

image

image


image

(следва)



Тагове:   риск,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: roads
Категория: Технологии
Прочетен: 587326
Постинги: 94
Коментари: 532
Гласове: 1033
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031