Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2007 18:10 - Цената на живота
Автор: roads Категория: Технологии   
Прочетен: 2068 Коментари: 3 Гласове:
0



Въпросът за безопасността на движение периодично привлича вниманието на обществеността. За последен път това се случи в края на 2006 г. след катастрофата при Бяла. След период на интензивни обсъждания (най-вече на въпроса кой е причинителят на катастрофата) проблемът за безопасността отново излезе от фокуса на общественото внимание. Какво се случи от тогава?

След шумно декларираните намерения за комплексни мерки от ред ведомства към момента единственото конкретно действие остана проведеният от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” конкурс за проектно решение на проблемното място при Бяла. Промени в цялостната политика за безопасност на движението не се получиха. Нямаше преосмисляне на мерките за безопасност, нито опит за оценка на ефективността им.

За политиката в областта на безопасността на движение се грижи Държавно-обществената консултативна комисия за безопасност на движението. Комисията има координиращи функции и съгласува действията на няколко ведомства – Министерство на вътрешните работи, Министерство на транспорта и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, и публикува годишни доклади за безопасността, които се приемат от Министерски съвет.

В началото на 2007 г. от МС беше приета и изготвената от комисията „Национална стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2007-2010 г.”. Стратегията е пълен и подробен документ, който обхваща практически всички въпроси, имащи отношение към безопасността на движение – от изискванията за добиване на правоспособност, техническото състояние на автомобилите и контрола на движението, до състоянието на инфраструктурата и системата за спешна медицинска помощ.

Това, което липсва – не само в стратегията, но и във всички програмни документи до момента – са две неща: резервиран бюджет и методи за оценка на ефективността от предприетите мерки.

От оскъдните публично достъпни отчети може да се види, че за конкретни действия за подобряване на пътната инфраструктура, която е главния фактор за безопасност, годишно се харчат по около 2 млн. лева – една наистина мизерна сума, която стига единствено за сигнализиране на опасни участъци. В условията на общ недостиг на финансиране на пътната инфраструктура не е изненадващо, че за безопасност няма достатъчно пари; по-големият проблем е липсата на  разбиране, че за безопасност са необходими целево заделени средства, които да се изразходват в условията на точна и непрекъсната оценка на резултатите. Темата е достатъчно значима и болезнена и се нуждае от внимателно и приоритетно третиране, каквото в момента не получава.

По отношение на ефективността на политиката за безопасност на движението следва да се отбележи, че от 1998 г. насам броят на убитите при пътнотранспортни произшествия се колебае около 1 000 души годишно, като не се наблюдава ясна тенденция за увеличаване или намаляване. Това подсказва, че по всяка вероятност смъртността по пътищата е достигнала относителна стабилност и прилаганите мерки за безопасност нямат никакъв ефект.

Време е въпросът за безопасността на движение да бъде изваден от сферата на абстрактно говорене и кампанийност и да бъде поставен като тема на обществен и научен дебат. От емоционална гледна точка е ужасно човешкия живот да бъде оценяван в парична стойност – но е време обществото да реши колко е склонно да плати за спасяването му.

Асен Антов




Гласувай:
0



1. анонимен - Като цяло, неграмотни сме и на пътя
29.04.2007 13:43
Напълно споделям всичко казано по-горе, но сякаш ми се струва, че в обществото не е достигнало това ниво, което не е необходимо, за да се отнесе съвестно и грамотно към проблема. Статистиката си е статистика, тя едва ли е много по-различна и в страните с много добра инфраструктура и друга култура на движение. Но въпросът е, че тук просто не искаме / а и не можем / да направим дори лементарното, което другите вече са изпробвали.
В общи линии нито пешеходците, нито шофьорите, нито КАТ проявяват нужната съвест в цялата ситуация на пътя.
Хубаво е, че телевизиите се опитват да ангажират вниманието с тези кампании, защото всичко става стъпка по стъпка, но действително е време и Държавата да вникне в нещата и да се заеме сериозно.
цитирай
2. roads - > Статистиката [. . . ] едва ли е ...
29.04.2007 15:58
> Статистиката [...] едва ли е много по-различна
> и в страните с много добра инфраструктура и
> друга култура на движение.

Ами не е точно така - различна е. Изглежда парадоксално, но в страните, където има по-висока моторизация, смъртните случаи на 1 000 превозни средства са по-малко. Получава се по закона на Smeed, който през 1949 анализирал данните за 20 страни и получил следната зависимост:

D = 0,0003 . (n . p . p)^1/3 , където:

D e брой смъртни случаи годишно;
n е брой регистрирани автомобили;
p е населението.

Е, противно на нормалната логика, D/n намалява с нарастването на n при константно p. Това означава, че в по-развитите от нас страни мрат по-малко, независимо от факта, че карат повече.

Защо според мен е така, ще пиша по-късно, че сега трябва да излизам.

цитирай
3. roads - -
30.04.2007 13:03
Исках да продължа темата от вчера, но се получи доста дълго, така че съм сложил отговора като отделен постинг.

АА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roads
Категория: Технологии
Прочетен: 587790
Постинги: 94
Коментари: 532
Гласове: 1033
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031