Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2007 19:39 - Eвропейска харта за пътна безопасност – принципи и цели
Автор: roads Категория: Технологии   
Прочетен: 2085 Коментари: 2 Гласове:
0



инж. Ясен Ишев *

Доклад на национална научна конференция „Управление на безопасността на пътната инфраструктура”

Европейската харта за безопасност на движението е обявена за първи път през месец юни 2003 година, в одобрената от Съвета на Европейския съюз-Програма за подобряване безопасността на движението по пътищата. Целта  е да интегрира гражданското общество в усилията да се постигне решението на Европейския съюз за намаляване наполовина на смъртните случаи при инциденти на пътя до 2010 г. Европейския съюз/ЕС/, препоръчва на страните членки чрез подписване на Хартата да стимулират, разработване на нова визия, насоки, процедури и правила за по-ефективно споделяне на отговорността за пътната безопасност между ЕС, националните, регионалните и местните власти, както и всички групи на гражданското общество. Покана да подпишат хартата е отправена към всички-отделни фирми, индустриални организации, асоциации, неправителствени организации и други.

Като член на ЕС, България е поела задължение да активизира действията си в тази посока, както и да отчита ефекта от тях. Ситуацията в страната е критична и на фона на резултатите, които останалите членове отчитат в пътната безопасност, не личи ефектът от предприеманите досега действия. Има нарастване на броя на пътнотранспортните произшествия, на жертвите и пострадалите от тях в сравнение с предишни години.

Изготвени и приети от българските институции са редица нормативни документи, като през последните 15 години в България са проведени над 200 кампании, свързани пряко или отчасти с безопасността на пътя, които не са дали видим резултат.

Подписвайки Европейската харта за пътна безопасност, всички институции, структури на гражданското общество или отделни физически лица поемат конкретни ангажименти в областта на пътната безопасност. Държавата има ангажимент към ЕС на всеки три месеца да отчита резултатите от предприетите мерки и приноса си  в борбата с ПТП в рамките на ЕС, като същото важи и за подписалите хартата.Няма ограничения на инициативите и действията, стига те да допринасят за постигане на целта-намаляване с 50% на жертвите от ПТП до 2010 година.

Министерството на транспорта, като инициатор на кампанията, изпраща покани към всички групи на гражданското общество – отделни фирми, индустриални организации, асоциации, неправителствени организации, градове, училища и университети, застрахователни компании, медии, клубове и т.н. Всички подписали хартата поемат ангажимент да допринесат, всеки в рамките на своите възможности и компетенции, за подобряване безопасността на движението по пътищата.

Ангажиментите, които поемат подписалите Хартата трябва:
• Да бъдат конкретни и постижими;
• Да допринасят директно или индиректно за намаляване наполовина на загиналите по пътищата на Европа;
• Да са от тяхната сферата на отговорност;
• Да бъдат извън техните преки задължения;
• Да са с продължителност не по-малко от три години.

Европейската комисия си запазва правото да следи за изпълнението на поетите ангажименти от страна на подписалите Хартата. При системно неизпълнение на поетите ангажименти Европейската комисия може да ги извади съответната фирма или организация от официалния списък на подписалите.

Само подписалите Хартата ще могат да използват нейния специален знак. Този знак може да бъде използван в контекста на поетите ангажименти, както и да бъде свързан с името на подписалия, но не може да служи за реклама на продукти или услуги. Освен специалния знак е създаден и интернет сайт, където ще бъдат включени всички компании и организации подписали хартата с поетите от тях ангажименти. Всяка година най-добре представилите се по категории ще бъдат награждавани на база оценка дадена от независимо и компетентно жури.

Желаещите да подпишат Хартата могат да попълнят формуляр, който се изпраща на специално създаденият Секретариат. В случай, че поетите ангажименти за подобряване на безопасността по пътищата отговарят на определени критерии, Секретариатът отправя покана за подписване на Хартата.

В началото на 2004 г. започва подписването на хартата от първите компании и асоциации. Сред тях са компании като Ессо, Бош, Хонда, Ексон Мобаил и Мишлен, автомобилни клубове от страните-членки на Европейския съюз, застрахователни компании и национални международни организации по безопасност на движението. Така със своите подписи всички те публично се ангажират да предприемат конкретни дейности в областта на безопасността на движението по пътищата, осъзнавайки факта, че намаляване на жертвите изисква съвместни усилия както на Европейския съюз и отделните страни-членки, така и на бизнеса и гражданското общество като цяло.

Организацията на обединените нации, Световната здравна организация организират първата глобална седмица за борба с пътнотранспортните произшествия  23 – 29 април.

В тази връзка европейският комисар по транспорт и зам.-председател на ЕК Жак Баро обяви инициатива „27 април – първи всеобщ европейски ден за пътна безопасност”, насочен към младите водачи:”Да спасим 25 хиляди живота”.

ЕК ще подпомогне всяка инициатива, която страните членки организират на този ден.

Министерството на транспорта организира на 27 април инициатива „Аз спасявам живот” – кани правителствени органи, професионални и обществени организации, представители на бизнеса, медии да присъединим заедно към Европейската харта за пътна безопасност.

На 30-31 май е срещата на ЕКМТ в София. Целта е месец пред това Хартата да  е официално подписана, а домакинът – министърът на транспорта, да отчете по време на срещата вече започнали да се осъществяват инициативи, поети от подписалите хартата. В тази връзка стартът на кампанията започва два месеца преди срещата – в началото на месец март 2007 г.


* инж. Ясен Ишев е директор на дирекция "Планиране и контрол на пътната инфраструктура" в Министерство на транспорта.




Гласувай:
0



1. анонимен - Моят коментар е да спрем да отчит...
05.04.2007 09:37
Моят коментар е да спрем да отчитаме, кампании и инициативи(и то от министрите най-вече), а да работим за създаванто на процедури за постигане на постоянни във времето и предварително планирани резултати....
Т.А.
цитирай
2. roads - -
05.04.2007 11:10
Аз впрочем пиша нещо по тоя въпрос, ама още нямам насока къде (и дали) ще го пускам. Ще видим.

АА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: roads
Категория: Технологии
Прочетен: 590732
Постинги: 94
Коментари: 532
Гласове: 1033
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930