Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2007 11:24 - Изложба „Обезлюдяващи се градове” (21.02. - 02.03.)
Автор: roads Категория: Технологии   
Прочетен: 1612 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.02.2007 11:37


 Покана за изложбата:   УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ   имаме удоволствието да ви поканим на откриването на изложба   „Обезлюдяващи се градове”   на 21.02. от 19:00ч.     Студио Даухаус – независимо пространство за изкуство   Ул. Вихрен 9, кв. Павлово Ет.3 на завод Геоприбор     Изложбата продължава до 03.03. Програма:  
  • 21.02., 19:00 ч. – Откриване
  • 23.02., 19:00ч. – „Горещи визуални град(ове)”, Лъчезар Бояджиев
  • 28.02., 19:00ч. – „Биополитика и градско пространство”, Момчил Христов и Ана Антова
  • 02.03., 19:00ч. – „Модели на изоставяне”, Вероника Цекова
  „Обезлюдяващи се градове” е инициативен проект на Федералната фондация на Германия в сътрудничество с проектантско бюро „Филип Освалд”, Галерия за съвременно изкуство – Лайпциг, Фондация „Баухаус” – Десау и списание archplus   В България изложбата се осъществява със съдействието на Международно дружество „Елиас Канети”, гр. Русе, Германско посолство, София, Гьоте Институт и Фондация „Робърт Бош”   Куратори на изложбата за София: Тимо Кьостер и Владия Михайлова, със съдействието на Йово Панчев, Студио Даухаус – независимо пространство за изкуство  

www.shrinkingcities.com   Обезлюдяващ се  град* се превърна в архитектурен термин, за онези градове, които намаляват драстично броя на населението си, вследствие замиране на индустрията, процесите на глобализация и нарастването на мегаполисите. От своя страна, обезлюдените градове като Лайпциг/Хале, Манчестър/Ливърпул, Детройт или Иваново се оказват лупа, през която екип от архитекти, културолози, социолози, икономисти и художници осмислят през проблемите на урбанизма процесите, които движат съвременността, променяйки пространството, практиките, порядките и средата, в която живеем.   Изложбата на международния проект в София ползва друг фокус. Тя преобърнато поставя проблемите на обезлюдяването в средата на пренаселващия се град. В столицата, която след 1989г. постепенно се наложи като основен икономически притегателен център, сред процесите на приватизация, обедняване на населението и цялостната икономическа промяна, пред която се изправи българското общество. 
В изложбата, която в София ще бъде показана в Студио Даухаус, са включени работи, създадени в рамките на проект „Обезлюдяващи се градове” за четирите избрани региона: Лайпциг/Хале, Манчестър/Ливърпул, Детройт и Иваново (Русия). На вниманието на публиката са 15 произведения на художници, архитекти, режисьори, графици, културолози и социолози, сред тях има работи на Антье Еман, Михаел Бауте, Харун Фароки, Клеменс фон Ведемайер, Сава Митурич, Сергей Митурич и Джон Дейвис.   „Обезлюдяващи се градове” бе показана вече в Русе, (http://shrinkingcities.com/352.0.html) като в изложбата бе включен и видео филма на Камен Стоянов „Места, където светът се разпада”. 

В София тя ще включва и видео клипа на Иво Иванов „Sofia, Bulgaria”, осъществен съвместно със Сдружение за градски изследвания със средствата на изкуството X-TENDO.

В рамките на изложбата в Студио Даухаус ще се състоят презентации и дискусии по темите: 
  • „Горещи визуални град(ове)”, презентация на Лъчезар Бояджиев (художник), фокусираща се върху градския интерфейс и процесите на пре-договаряне на градското пространство между различни „частни” и „публични” негови агенти.
Избраната проблематиката бе и една от темите на тригодишния проект „Визуален семинар”, иницииран от Институт за съвременно изкуство и Център за академични изследвания, София, който се занимаваше с проблемите на визуалната среда на столицата. 
  • „Биополитика и градско пространство”, Момчил Христов (социолог) и Ана Антова (архитект) е дискусия върху проблемите на урбанизма и властовите отношения при вземане на решения за плана и вида на градското пространство.
Кое е „удобното” пространство? Как се вземат урбанистични решения? И как това се отразява на всекидневните практики на живеене? 
  • „Модели на изоставяне”, презентация на Вероника Цекова (художник), която включва серия фотографии, заснети в Десау, Германия през 2005г. През 2006г. серията фотографии бе показана в Гьоте Институт София. В рамките на изложбата тя ще бъде използвана като основа за дискусия, дали процеса на свиване на градовете създава предпоставки за появата на хетеротопии и дали “свиващото” се лице на града маже да бъде наречено и превърнато в музей на открито.

* терминът “shrinking city” е разработен от Филип Освалд. Главен куратор и инициатор на проект „Обезлюдяващи се градове”.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: roads
Категория: Технологии
Прочетен: 590010
Постинги: 94
Коментари: 532
Гласове: 1033
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930